5-0, visst låter det helt underbart i munnen när man säger det. Ett blött och kylslaget Göteborg bjöd på allt annat än fotbollsväder när IFK Göteborg skulle ta emot (hittills) obesegrade Åtvidaberg, där det enda som faktiskt värmde var just slutresultatet, för man ska nog inte luras allt för mycket av slutresultat, även om det kanske är svårt att inte göra det.

Stahre gjorde några förändringar jämför med senast mot BP. Backlinjen var intakt från senaste matchen (Adam – Bjärs – Kjetil – Ludde). Däremot hade han varit inne och fingrat på mittfältet och anfallsspelet. IFK Göteborg startade med Vibe som högermitt, Jakob var tillbaka efter förkylning och Gurra tog platsen bredvid honom och Sam till vänster, på topp Söder tillsammans med Mané. Han petar alltså Smedberg och Haglund, ett rätt, ett fel skulle jag vilja säga. Helt rätt att peta Haglund, men personligen hade jag hellre velat se Smedberg som högerback istället för Adam, något som jag har påpekat tidigare. Smedberg är en betydligt vassare fotbollbollsspelare än Adam, och framför allt så kan han slå inlägg och är bättre i passningsspelet.

Jag har fortfarande svårt att förstå varför han spelar med Gurra på mitten. I Jakobs frånvaro senast mot BP kunde jag ändå på något plan förstå hur han hade resonerat, men nu förstår jag verkligen ingenting. Är det tänkt att Gurra ska bilda mittbackspar med Bjärs är det väl klokast att låta dom spela ihop, eller? För Jakob/Haglund fungerar ju bättre än Jakob/Gurra, i alla fall i den form Gurra är i just nu, kanske inte framöver, men just nu. Vart är tanken att May ska spela sen? Eller fick vi kanske en liten fingervisning idag, när han mot slutet körde 4-5-1? Nedan är två förlag på hur jag skulle kunna tänka mig att det skulle kunna se ut. Troligtvis så kommer jag väl inte att få Smedberg på högerbacken, men man kan ju få önska.

4-4-2
Alvbåge | Smedberg – Bjärs – Gurra – Ludde | Vibe – Jakob – May – Sam | Söder – Mané

4-5-1
Alvbåge | Smedberg – Bjärs – Kjetil – Ludde | Vibe – Jakob – May – Gurra – Sam | Mané

Nåväl, blev ett litet sidospår, tillbaka till matchen. Precis som mot BP, så var vi bra i första halvlek, och vi skapar ett gäng chansen. Söder kanske borde ha gjort 2-0 innan pausvilan, men precis som senast gick vi till paus med en skör 1-0 ledning. Ja, 1-0 ledningar i fotboll är sköra.

I andra halvlek hade jag personligen otäcka flashbacks från BP matchen. För Åtvidaberg tog tag i taktpinnen första femton, tjugo av andra halvlek och det var betydligt närmare 1-1 än vad det var 2-0 – det ska vi ha väldigt klart för oss. Vi släppte sakta med säkert in Åtvidaberg in i matchen och backade hem allt mer, och blev passiva i passningsspelet och framför allt i närkampsspelet. Åtvidaberg började vinna allt fler andra bollar och det blev för mycket för stackars Jakob som slet för två på mitten. Min bestämda åsikt är att oavsett vart på plan man vill spela Gurra, vare sig han ska vara mittback eller mittfältare så ska man inte spela honom just nu. Han är inte i matchform, och det syntes tydligt hur har irrade runt på mittfältet alltid ett par steg för sent in i situationerna och mycket riktigt kom han tillslut helt galet in i en närkamp och drog på sig säsongens andra gula kort.

Sen har vi tur att vi får en snabb omställning och kan kontra in 2-0. Efter 2-0 går luften ur Åtvidaberg, de försöker fortsätta anfalla men vi straffar dom rätt ordentligt med snabba omställningar och ett helt annat tryck i spelet, samtidigt som Åtvidaberg börjar slarva i defensiven. Men faktum kvarstår, vart är vårt spel? Att på hemmaplan behöva ligga på försvar och kontra in mål på Åtvidaberg är inte acceptabelt. Vi måste kunna föra en match mot på pappret sämre motståndare. Det är okey att ligga på försvar och straffa lag i matcher som Elfsborg borta, Malmö borta eller AIK borta, men på hemmaplan mot sämre motstånd kan vi inte vänta på att motståndarna ska tappa boll.

Med cirka en kvart kvar gör Stahre sitt första byte, ut med Mané och in med May. Ett byte som visar sig rätt lyckosamt då May per omgående snor bollen i straffområdet och i röran som uppstår föser Sam in 3-0. May visar att han kommer bli oerhört nyttig för Blåvitt på mitten, han vinner bollar, han är lugn i sitt passningsspel, inga vilda chanspassningar, utan hellre vänd hem och bygg upp på nytt, precis det Blåvitt behöver, en som vågar hålla i bollen.

Sen gör Stahre ett väldigt märkligt backbyte, Kjetil ut och Hjalmar in. Varför? Är det så att Kjetil har känningar, då förstår jag att man tar ut honom, men flytta ner Gurra och släng in Bojanic och ge honom tio minuter istället för att ta in Hjalmar.

Men Bojanic får chansen till slut, men två minuter kvar av ordinarie tid, tar han ut tremålsskytten Vibe och sätter in Bojanic som högermitt. Nu får han inte allt för mycket speltid för att visa något, mer än att han spelar fram Söder som snyggt tar emot och vänder om och precis när Söder ska skjuta, eller försöka är Bojanic där och smäller in slutresultatet 5-0.

Manés första match från start lovar gott inför framtiden. Han har ett läge och det är att gå på mål, vilket ibland kan se lustigt ut när han försöker skjuta från alla möjliga (och omöjliga) vinklar och är kanske lite väl egoistiskt, men allt eftersom matchen led blev det bättre och han började släppa ut bollarna på kanten och skapade lägen. Väldigt viktig spelare att ha längst fram. Han vann mycket boll och framför allt han höll i bollen så laget kunde flytta upp, skapade också ganska mycket utrymme för Söder, som gör sin bästa match för säsongen.

Stahre ska dock ha en eloge. Han gör förändringar och visar att spelet senast inte var okey. Att flytta ner Vibe på högermitt kan visa sig bli ett genidrag. Men han måste se över högerbacken, Adam och Emil håller inte. Sen sitter inte spelet till hundra och det kanske man kan ha överseende med så länge poängen trillar in. För faktum är att varken Mané, May eller Gurra har varit med under försäsongen och det tar som bekant tid att spela ihop ett lag. Så lite brottarfotboll i ett par omgångar till kan väl accepteras, men sen måste vi hitta ett eget spel och inte leva på motståndarnas misstag. Men idag var vi i alla fall effektiva även om 5-0 är missvisande sett till matchen, så var det viktigt att få utdelning!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email