Jag förstår mig inte på fotbollsförbundet och spelschemat för Allsvenskan, det är förvisso inget nytt, jag har inte förstått mig på de på väldigt många år. Hur tänker man? Efter premiären mot AIK var det en vecka till matchen mot MFF, sedan ytterligare en vecka till BP. Att gå från en match i veckan till att spela tre matcher på en vecka är ju om inte annat extremt korkat, BP (måndag),  ÅFF (torsdag) och KFF (söndag). Nu ska jag i och för sig inte klaga allt för mycket just den här gången, för är det något man verkligen vill efter två plattmatcher är att få chansen att resa sig och visa att man är bättre än insatserna mot MFF och BP, och då gärna så snart och snabbt som möjligt.

Åtvidaberg har ju börjat bra, kanske lite för bra för att man ska känna sig bekväm! 2-1 seger mot Elfsborg i premiären, följdes av kryss mot Kalmar. Man komma ihåg att Åtvidaberg hade 2-1 fram till 90:e matchminuten då Kalmar kvitterade på ett väldigt märkligt sätt. Därefter följde en 2-0 seger mot nykomlingarna Falkenberg. Så visst finns det fog för oro, i synnerhet med hur svajigt vårt spel har varit.

Jag vill se mitt Blåvitt ta tag i taktpinnen direkt från avspark och forcera framåt, att vi maler ner ÅFF med anfall efter anfall, så de blir tvungna att slå i från sig hela tiden. Jag vill inte heller se en massa långbollar utan att spelet går via mittfältet istället för över, då vi inte har någon som kan vinna höjdduellerna, och om jag inte minns helt fel så har ÅFF två riktiga fyrtorn som mittbackar, så att stå och mata höjdbollar är inte vägen att gå!

Läser på hemsidan att Joel klev av på träningen och att Engvall tar hans plats, men än viktigare så är Jakob frisk och framför allt May Mahlangu är med i truppen, vilket känns oerhört positivt. Nu tror jag i och för sig inte att May är redo för att gå in från start, men han kanske kan komma in med 20-30 min kvar.

Min startelva
Alvbåge | Emil – Bjärs – Gurra – Ludde | Smedberg – Jakob – Bojanic – Sam | Vibe – Mané

Det känns som att det är dags att ge Bojanic chansen från start, då Haglund knappast har imponerat, egentligen hade jag velat ha haft Joel där, men så blir ju inte fallet, men en spelare som kan hålla boll är nödvändigt. Sen är det ju som vanligt med högerbacken, det är verkligen pest eller kolera – Adam eller Emil. Jag har hävdat, och kommer troligen att fortsätta hävda att det vore bättre med Smedberg som högerback, så han kan komma på överlapp och dra sina inlägg. Vi såg senast mot BP, vilken precision han har, dock är det för få som fyllde på i straffområdet och framför allt så fick han för lite boll. Jag tror att både Adam och Emil sabbar hans spel, men deras urusla passningsspel och än sämre inläggspel. Men eftersom jag troligtvis inte kommer få gehör för mina åsikter om Smedberg som högerback, så väljer jag Emil före Adam.

Jag har alltid haft svårt för Adam, även under hans förra sejour i klubben och när han kom tillbaka förra året, sa jag samma sak, vad ska han bidra med? En back som spelar på den högsta nivån i Sverige, som har hur sjukt det än låter, spelat i landslaget och dessutom varit proffs utomlands, förvisso USA, men MLS är ungefär i nivå med Allsvenskan, kanske något bättre, ska inte under några omständigheter i världen vänta på studs! Det gör han stup i kvarten, väntar på att bollen har studsat tre gånger innan han försöker ta den! Han kan inte gå in i en närkamp utan att trycka in armarna i ryggen på motståndaren, och det är bara ett under att han inte plockar på sig fler varningar. Att han sedan har spelar fotboll i cirka 20 år och fortfarande inte kan kasta inkast, något som varenda P-12 kan, är väl skitsamma, det som är skämmande är att han inte har blivit avblåst fler gånger, eller så har de Allsvenskadomarna enats om att låta honom kasta fel, för det händer så ofta.