12 Aug, 2014

Tack Sam, eller?

Jo, det verkar ju som att det mer eller mindre är klart. Känns som att det ska väldigt mycket till för att han inte ska fixa läkarundersökningen och skriva på för Heerenveen.

Jag tycker att han säljer sig lite för billigt, att mellanlanda i Holland är i och för sig helt rätt steg att tag. Här får han under känna på proffslivet utanför Sverige och skaffa sig erfarenhet och rutin. Däremot tycker jag att Heerenveen är ett mindre bra val, och att om Sam hade haft lite is i magen, och väntat till efter säsongen, så hade både han och klubben gynnats. Självklart så är det en balansgång, det är kanske svårare att komma in i en klubb mitt i säsongen, än det är när man har varit med från start, vad vet jag. Dessutom förlorar faktiskt Heerenveen på att köpa Sam mitt under pågående Allsvenskan.

Sam har spelat samtliga matcher (18 st) i årets Allsvenskan och gjort två mål och fem assist (7 poäng). Nu kommer han till Holland efter en period med hårt matchande i Blåvitt och ska vara pigg och fräsch nog för att slå sig in i sin nya klubb, ingen lätt situation.

Vad betyder det för Blåvitt då att Sam försvinner? Först och främst så förlorar vi ju en fantastiskt fotbollsspelare och en sevärd bolltrollkarl. Men blir vår vänsterkant så mycket svagare? Men risk för att få många reaktioner, så tror jag inte det. Sam är en fantastiskt spelare med fenomenal teknik, men som jag har skrivit tidigare, för omständlig. Det blir gärna ett par klackar för mycket hela tiden och när han ska spela vidare bollen till Ludde när han kommer runt på kanten, ja då blir det allt för ofta att det skall klackas fram. Ni som har varit på matcherna eller sett på TV, ni vet vad jag pratar om. Detta kan också vara en anledning till att Sam har producerat så få poäng – det går lite för långsamt lite för ofta. Sen är han väldigt ojämn, när han är bra är han väldigt bra, och när han har en sämre dag, så är han i princip osynlig.

Men det är ju självklart en mognadsfråga och det kommer med åren och när han har fått lite erfarenhet. Så visst är det en potentiell framtidsman vi släpper iväg till Holland. Jag hoppas att vi har en bra vidareförsäljning på honom (helst 25%). För om han utvecklas rätt, tar kloka beslut och inte lever rövare i Holland så tror jag att det handlar om 2-3 år innan Heerenveen blir för litet för Sam och han flyttar till någon större liga.

Du kanske också gillar...