Örebro-IFK Inför

Allsvenskan två formstarkaste lag gör om en stund upp om tre viktiga poäng. För Blåvit handlar det om att ta in poäng på både Elfsborg och AIK, och vid en seger så har IFK Göteborg lika många poäng som AIK på andraplatsen, dock med en match mer spelad. Men lätt kommer det verkligen inte att bli!

Örebro har tagit 15 av 18 poäng (83%, fem segrar, en förlust) och Blåvit har tagit 14 av 18 poäng (77%, fyra segrar, två oavgjorda). Om vi tittar på formtabellen för bortaplan så har IFK Göteborg endast tagit 7 av 18 poäng (39%) och totalt på bortaplan har Blåvit i år tagit endast 15 av 36 möjliga poäng (41%). Dessutom ska vi man komma ihåg att Behrn Arena har en plastmatta, ett underlag som absolut inte gynnar IFK Göteborg.

IFK Göteborg startar kvällens match precis på samma sätt som man startade senast mot Gefle, vilket jag tycker är helt fel! Man måste ge Calvo chansen från start, han gjorde ett piggt inhopp mot Gefle där han visade fin teknik och utmanade och gick framåt. Smedbergs comeback i Göteborg har kanske inte varit så lyckad som han själv och många supportrar hade hoppats på. Dock ska man inte lägga all skuld på honom, jag tycker att Stahre gör fel som spelar honom som mittfältare, bättre att spela honom som högerback och låta honom komma runt för inlägg, och då kanske få visa sin fina inläggsfot, och istället ha Emil eller som jag faktiskt hade hoppats Calvo på högermitt.

Läser också på Twitter att folk är förbannade och överraskade att både Gerzic och Sobra startar för Örebro idag. Det är egentligen inga konstigheter, reglerna är väldigt tydliga, att varje lag måste ställa upp med starkaste möjliga lag på plan. Fotbollsförbundet gick till och med ut i våras och förtydligade att utlånade spelare visst får spela mot lagen de är utlånade ifrån, och att den överenskommelsen klubbarna brukar göra inte är laglig. Så jag ha full förståelse för att Örebro vill sätta starkaste möjliga lag på plan och dessutom tycker jag någonstans att vi ska vinna för att vi är bäst, inte för att motståndarna saknade två av sina tongivande spelare. Läste precis att Sobra trots allt inte är med på grund av skada.