3 Nov, 2014

Stahres avsked

Fick ett sms av en kollega och vän i morse ”Grattis”. Min första tanke var att han kanske trodde att det var min födelsedag idag och frågade undrande, till vadå? ”Stahre har fått sparken”. Det borde bli solklar glädje direkt, men jag fann mig själv mer konfunderad än glad, vilket känns väldigt konstigt. Egentligen borde det inte ha varit en överraskning för mig, dels för att jag i somras läste att Stahre skulle få sparken efter säsongen, dels för att när jag och min polare direkt efter förlusten mot gnaget drog upp till Kamratgården för att prata med Stahre så råkade han säga att ”jag bor inte där, längre”, för han bodde nämligen granne med min polare, och då började vi spekulera i om det faktiskt var så att han redan då visste om det och att saken var klar och då sålt sin lägenhet. Det var ju självklart bara spekulationer från vår sida.

Alla som läser bloggen vet att jag har varit väldigt kritiskt till Stahre, att det har varit mycket snack och lite verkstad, att det stundtals har verkat som att han är nöjd med att kryssa sig igenom Allsvenskan, att laguttagningarna har varit konstiga, som när han envisades med att köra med Gurra-May-Jakob i mitten, eller hur Robin Söder fick chans efter chans, efter chans utan att leverera. Lägg därtill att hans matchcoachningen har saknat fingertoppskänsla och han gör byten med 30 sekunder kvar av matchen, så förstår man kanske varför hashtaggen #StahreOut blivit populär.

Jag förstår som alla andra att det behövs göras en förändring. Stahre hade kunnat stått som guldtränare om det inte var för det faktum att han agerade och reagerade för sent, hela våren och de första omgångarna efter VM var i princip samma hjulspår hela tiden, och varje match såg likadan ut, så visst sköt han sig själv i foten när han inte vågade testa nya konstellationer i startelvan. Men faktum är att de senaste elva omgångarna så har IFK Göteborg varit överlägsna, och tagit flest poäng och ökat på sin målskillnad mest av lagen som slutat topp 4 i år (se tabellerna).

LagOmgång 19

AIK
Elfsborg
0

Så Blåvitt har ju spelat upp sig ordentligt och hade det inte varit för den usla vårsäsongen med massa oavgjorda matcher, så hade vi mest troligt varit en het guldkandidat, om inte till och med mästare. Men nu är verkligheten som den är, vi är inte mästare, och har inte så varit på väldigt många år. Vi är inte hellre längre mesta mästarna, utan nu har Malmö lika många guld som oss (även om matematiken i Skåne skiljer sig lite från resten av världen), dessutom har skåningarna gått om oss i maratontabellen. Så visst behöver vi agera och att låta Stahre gå nu är kanske helt rätt tidpunkt då sportchef Gren håller på att möblera om i spelartruppen, dessutom verkar det som att många spelare är på väg bort, och i värsta fall även vår skyttekung.

Det jag är rädd för, oavsett vem som tar över IFK Göteborg nästa år är att vi kommer få börja om på noll igen. Att den nya tränaren ska behöva 1-2 år på sig att få ihop laget, så då kanske vi står där efter säsongen 2016 och fortfarande inte har vunnit ett SM-guld. Men det beror ju självklart på vilka förutsättningar den nya tränaren får, vi såg hur det blev inför 2012, när vi fick in många nya spelare och att laget inte spelade bra och slutade tillslut på en sjundeplats. Så visst kommer det att ta tid att bygga ett nytt lag, speciellt om man ska börja pilla/experimentera med nya formationer.

I IFK Göteborg så är man INTE nöjd med en andraplats, och ska inte heller vara det! Vårt mål ska vara att vinna ligan varje år och inte ”topp 3”. Men i ett större perspektiv, så är jag nöjd med säsongen, mest för att jag tre matcher efter VM (omgång 15) hade känslan att säsongen var över och att vi skulle tralla runt i mitten av tabellen, så att vi fick liv i tabellen och säsongen och lyckades ta oss till andraplatsen är positivt, för när vi har spelat bra, så har det varit fantastiskt, men vi har varit för ojämna sett över året.

Personligen tror jag att Henrik Larsson redan är klar som tränare, annars hoppas jag på Hasse Backe, jag vill inte se någon före detta Elfsborgtränare (Lennartsson eller Haglund) på vår bänk nästa år!

Du kanske också gillar...