IFK i särklass bästa insats sett över 90 minuter i årets Allsvenskan kom ikväll mot Helsingborg, och matchen känns avgjord innan den egentligen ens hade börjat. En målvaktstabbe, en vass målskytt och det stod 1-0 redan efter knappa sex minuter. En ytterback på språng i motståndarnas straffområde, en idiotisk glidtackling, en stensäker straff och det stod 2-0. Där och då var matchen egentligen avgjord.

Jag måste vara ärlig och erkänna att jag var grymt nojig innan match, ända sen Malmö kryssade borta mot Falkenberg i fredags så har Twitter svämmat över med folk som har tjötat om serieledning, och jag hade en dålig känsla i magen att det skulle bli en sån där dag då man har skruvat upp förväntningarna och så kommer det ett platt fall där det låser sig och vi får åka hem med en förlust i bagaget istället. Kalla mig pessimistisk, men jag har varit med så pass länge och det har hänt förr att när vi har haft chansen att gå upp i serieledning och så har vi tappat poäng och man har gått hem missnöjd. Men nu kan jag istället konstatera att vi har 14-3 i målskillnad på Helsingborg på de senaste fyra mötena (3-1 ikväll, 2-0 i cupen, 3-0 på bortaplan i höstas och 6-2 på hemmaplan i våras).

Men det är med glädje jag erkänner att jag var helt ute och cyklade! För det Blåvitt visade upp under första halvtimmen mot Helsingborg var absolut det bästa vi har presterat i år. Helt plötsligt fanns det en rörelse i laget som vi inte sett tidigare och ett passningsspel som stundtals var briljant ut. Vi stack in bollar i djupled och det fanns hela tiden spelalternativ och framför allt, det var inte enbart kosmetika, utan vi var effektiva också!

Jag har tidigare varit inne på rollfördelningen mellan våra anfallare. Hur Vibe och Engvall är alldeles för lika i spelsättet vilket har skapat förvirring då både Vibe och Engvall har fått gå ner och möta boll samtidigt som ingen tar djupet. Men med Boman (eller Mikkelsen för den delen) så blir Vibes roll betydligt tydligare och han får göra det han är grym på, det vill säga komma rättvänd med fart. 1-0 målet är, även om det är en målvaktstavla, ett resultat av att Vibe tar djup och kan stöta framåt rättvänd. Han hade flera liknade situationer ikväll där han kom rättvänd med fart och en lite bättre dag så kanske han hade dunkat upp tre, men ikväll fick han nöja sig med ett.

Sista kvarten på första halvlek så tappar vi farten och Helsingborg tar över mer och mer och vi får slå ifrån och försvara. Men trots att de äger bollinnehavet så är de ganska uddlösa framåt, eller rättare sagt, vårt försvarsspel är vattentätt.

Just vårt försvarsspel imponerar stort i år och vi har bara släppt in tre mål på fem matcher, även om just Helsingborgs reduceringsmål var alldeles för billigt och slarvigt. Emil jobbar stenhårt både offensivt och defensivt och det ger oss både fart och passningsmöjligheter. Aleesami går från klarhet till klarhet, visst han gör några tabbar idag, men sett över 90 minuter är han väldigt stabil och för varje match som går får jag svälja det jag skrev om honom i augusti när han skrev på för klubben – vilket jag gör med glädje förövrigt! För att inte prata om våra mittbackar! Så här bra har jag inte sett Bjärs på väldigt länge, visste det blir några långbollar emellanåt, men han spelar med ett lugn och sansat och dirigerar backlinjen och samspelet med Rogne blir bättre för varje match. Rogne förövrigt borde ha blivit Man of the Match. Jösses vilken kanonvärvning av Gren! Han har sån himla pondus och det har smittat av sig på Bjärs och övriga i backlinjen och det ger en enorm trygghet.

Andra halvlek började ungefär som först, Blåvitt ångade på och skapade flera omställningsmöjligheter och Helsingborg var fortsatt uddlösa framåt och de avslut de tog var ju helt idiotiska från alla möjliga ställen och oftast överallt förutom på mål. De två målen från första halvlek i all ära, men kvällens i särklass snyggaste mål var 3-0 målet, och då kanske inte för själva avslutet, även om det inte är något fel med en klassisk tåpaj, men hela anfallssekvensen som ledde fram till målet och Vibes läckra lilla klack till Tom som petade in bollen bakom Pär Hansson. Vi har pratat mycket om glädjen Sebbe visade både vid målet mot Häcken och även ikväll, men frågan är om inte Toms målglädje håller samma nivå!

Sett över 90 minuter så presterade Blåvitt det bästa för säsongen, jag hoppas verkligen att vi får fortsätta se det fina spelet vi fick se ikväll. Att vi vågar slå djupledsbollarna även om vi råkar slå bort fem på raken, att vi hela tiden är rörliga och skapar spelmöjligheter för varandra men framför allt att vi fortsätt med den offensivafarten vi hade ikväll.

Nu ska jag avsluta med att vara lite grinig. Precis som alla andra tycker jag självklart att det är roligt att vi är i serieledning, men man ska komma ihåg att även Gefle har varit serieledare i år! Det jag vill ha sagt är egentligen att det är 25 omgångar kvar och 75 poäng att spela om, så det kanske inte är något att dansa över att vi är i serieledning efter omgång 5. Hellre som 2007 när vi gick upp i serieledning efter omgång 19 och så höll vi det hela vägen till omgång 26 och säkrade SM-guldet. Men självklart ska man få njuta av serieledningen idag och kanske imorgon. Sen gäller det att ha fokus på Gefle matchen på torsdag!

Genomsnittsbetyget på startelvan: [display_rating_result post_id=”595″ rating_form_id=”6″]

Har du inte röstat på startelvan kan du göra det här!