Känns väldigt svårt att få till en analys där man inte blandar in känslor en kväll som denna. Sitter i skrivande stund och kollar på reprisen av matchen för att få lite perspektiv på förlusten och vara lite mer saklig. Att Malmö är ett bra lag råder det inget tvivel om, men vi behöver inte göra dom bättre än vad dom är! Vi har alldeles för stor respekt för motståndarna i första halvlek och de får göra lite som de vill och styr och ställer spelet.

Vi förlorar matchen på tre positioner ikväll. 1) Vänsterbacken, Aleesami gick från matchens lirare senast mot Örebro till att vara ganska bedrövlig ikväll. Många bolltapp, går bort sig flera gånger och gör det stundtals för svårt för sig själv. Dock positivt att han följer mer i anfallen och försöker skapa chanser. 2) Högerbacken, Emil får ta på sig målet! Han kan inte och han får inte backa undan och låta MFF-spelaren få avlossa skottet som leder till målet, utan han måste gå tätt på spelaren och stänga vinkeln, något som även kommentatorerna på C More bekräftar nu när jag tittar på reprisen. Sen är han inte bra offensivt idag heller, som vanligt slås det bort för många avgörande passningar och inlägg. 3) Gustav Engvall, han är inte i matchform och det har märkts de senaste två matcherna och jag var inne på det redan i inlägget innan match att jag ville se Mikkelsen från start. Engvall och Vibe är för lika i spelsättet och det funkar fint mot, på pappret svagare lag, där vi förväntas skapa chanserna. Mot Malmö behövde vi en som kan hålla bollen i anfallet så vi kan lyfta laget och ge oss lite andrum så vi kan bygga upp ett anfallsspel och inte bara försöka kontra.

Första halvlek är Malmö bättre på allt, de har ett bättre passningsspel och skapar många farliga chanser utöver målet. Jag tycker Lennartsson gör rätt som plockar ut Engvall direkt i paus, sen om det var på grund av skada eller att han tyckte att han inte presterade spelar egentligen mindre roll. När Mikkelsen kommer in så har vi någon att lägga bollarna på i anfallet, för Vibe ska inte komma ner och möta boll, han är en djupledsspelare som hela tiden ska springa i djupled och ställa till med oreda i backlinjen, speciellt när Malmö spelade med en trebackslinje.

Stundtals i andra är Malmö ordentligt tillbaka pressat och övergår från en trebackslinje till något som mer kan liknas vid en fembackslinje och låg väldigt defensivt. Mikkelsen hade några chanser, Vibe kom loss på en djupledslöpning och blev felaktigt avblåst för offside (återstår att se reprisen). Samma Vibe blev även blåst på en straff enligt experterna. Mikkelsen hade ett gyllne tillfälle att nicka in 1-1 på tilläggstid, men bollen gick utanför.

Men kontentan är att vi över 90 minuter, är ett sämre lag än Malmö, hur mycket det än svider att säga det. Vi skapar alldeles för lite offensivt för att vara på hemmaplan och ha närmare 17 000 i ryggen. Passningsspelet var bedrövligt idag, många passningar som gick fel och det var stundtals för stillastående och vi behöver hitta ett rörligt och varierat passningsspel om vi ska vara med i toppen.

Däremot måste man lyfta Gustav Svensson idag! Herre jösses vilken inställning! Han gick in 110% i varenda närkamp och vann bollar överallt på plan och hade det inte varit för det tidiga gula kortet som med största sannolikhet fick honom att lugna ner sig lite så hade han varit så nära fem stjärnor man kan komma! Förlorade han förövrigt någon närkamp?

Men nu ska jag inte vara allt för pessimistisk. Faktum är att precis som jag har varit inne på tidigare så förlorade vi inte SM-guldet förra året genom att förlora mot Malmö hemma, och det gör vi inte i år heller. Utan vi förlorade SM-guldet genom alla jävla kryssmatcher vi hade förra året. Där ligger nyckeln till att vinna ett SM-guld – att vi omvandlar kryss till segrar, sen kommer alla lag att förlora, även Malmö. Det som skiljde oss från Malmö förra året var att vi kryssade tre matcher som Malmö lyckades vinna, båda hade fyra förluster (se tabellen 2014). Dessutom ska vi komma ihåg att Malmö kommer göra allt för att ta sig till Champions Leauge igen, och de kommer tära på deras trupp. Förra året hade ju Malmö ett ganska stabilt försprång i ligan och kunde satsa lite mer på CL-kvalet.

Genomsnittbetyget på startelvan: [display_rating_result post_id=”547″ rating_form_id=”4″]

Har du fortfarande inte röstat? Gör din röst hörd!