Årets första bortamatch och vi spelar hem tre poäng! Det är väl egentligen kontentan av det hela och det viktigaste! För det såg stundtals inte alls bra ut, och hade det inte varit för två stolpträffar och en fantomräddning av Alvbåge, så hade det mycket väl ha slutat 3-0 i Örebro igår kväll.

Örebro började matchen i väldigt bra tempo och jag hade knappt ställt mig till rätta på den trånga bortasektionen på Behrn Arena innan bollen dunkades in i stolpen! Det var deras första målchans och då hade det bara gått två minuter och magkänslan sa att det skulle bli en lång och jobbig kväll. Örebro var bollskickliga, de hade ett bra passningsspel och vi föll ner djupt i försvar, ibland lite för djupt och det kändes som att vi bara fick låna bollen korta stunder. Att Örebro inte gör mål under första halvtimmen är så klart en blandning av lite tur och ganska mycket skicklighet, då våra spelare låg bra i position hela tiden.

Men mål skulle det bli, mitt i Örebrodominansen, så sticker IFK upp med anfall med jämna mellanrum och efter en lite tilltrasslad situation så studsar bollen fram till Emil som med kraft dunkar in 0-1. Väldigt oväntat, men ack så viktigt mål! Efter målet kan IFK lyfta upp laget lite och Örebro tappar sin intensitet och hotar inte på samma sätt.

Andra halvlek började precis som första, ett stenhårt skott i stolpen, och returen gick rakt ut i straffområdet och hade det inte varit för Rognes ben (tror det var han), så hade det stått 1-1. Örebro öppnade även andra i ett rasande tempo och skapade målchans på målchans och ett kvitteringsmål låg verkligen i luften! När Vibe brände en vass målchans (peta den förbi målvakten och stolpen), så kändes det som att vi skulle tappa poäng. Men Örebro fortsatte sin press men hade väldigt svårt att göra mål, och när de väl hade chansen, så gör Alvbåge en riktigt fantomräddning med magen.

Men även andra halvlek skulle bjuda på ett mål, och fjolårets skyttekung Vibe, fick spräcka sin målnolla i årets Allsvenskan, sedan Thomas Mikkelsen (inbytt istället för Engvall) använder sig av sin längd och storlek för att ta ner en boll ungefär vid straffpunkten och håller undan försvararen och Vibe plockar upp bollen och skjuter in 0-2 tätt intill målvaktens högrastolpe. Ett väldigt viktigt mål i slutskedet av matchen där Örebro försökte lyfta längre och där en 0-1 ledning kändes väldigt skör och bräcklig. Nu kunde vi andas ut och rida ut deras reduceringsförsök.

Av 180 min Allsvenskfotboll har IFK inte riktigt imponerat och det kreativa spelet vi såg i cupen är som bortblåst. Men vi har vunnit bägge matcherna, även om vi inte har spelat bra, och det är viktigt. För det var den här typen av matcher som vi kryssade förra året och det är sådana matcher som resulterar i ett SM-guld. Jag hade ett utlägg med polaren på väg hem igår, att vi tappar inte guldchanserna när vi förlorare mot Malmö, eller AIK, utan det är måstematcherna som vi kryssar, det är det vi förlorar gulden. Med de sagt så betyder det självklart inte att jag vill att vi ska förlora på söndag mot Malmö, men det sätter saker och ting i perspektiv. Kommer förövrigt att kolla på just nämna Malmö och AIK ikväll. Ett kryss där hade varit ett utmärkt resultat för oss!

Genomsnittsbetyget på startelvan: [display_rating_result post_id=”526″ rating_form_id=”3″]

Har du fortfarande inte röstat? Gör din röst hörd!