26 Apr, 2015

Statistikens betydelse

När det gäller statistik så finns det personer som lägger väldigt stor vikt vid att försöka tolka och förklara saker med hjälp av statistik, och sen finns det personer som totalt ignorerar statistiken och menar att hur någon har varit säger ingenting om hur det kommer bli.

Själv älskar jag siffror och främst att föra statistik, men jag är mer pragmatisk och ser det bara som ett verktyg att kunna jämföra, med andra ord, bara för att vi har vunnit mot X de senaste fem mötena så betyder det inte att vi kommer vinna mot X i år.

Jag satte mig och sammanställde ett litet Excel dokument över vilka lag IFK Göteborg har mött sedan Allsvenskan gjordes om till 16 lag (30 matcher) inför säsongen 2008. Sedan 2008 har 23 lag spelat i ”nya” Allsvenskan. Vissa lag har bara spelat en enda säsong (Ljungskile, Öster, Örgryte) i Allsvenskan, andra är inne på sin andra säsong (Falkenberg) men majoriteten av lagen spelat hela tiden.

Anledningen till att jag började göra den här sammanställningen var något som Stahre sa förra året och som jag tyckte var både smart och rätt intressant. I vanliga fall brukar man jämföra poängskörd efter antal omgångar. Exempelvis så hade IFK Göteborg efter fyra omgångar 2014 tagit 7 poäng, 2013 tagit 10 poäng, 2012 tagit 2 poäng, 2011 tagit 0 poäng och 2010 tagit 4 poäng. I år så har IFK Göteborg 9 poäng efter lika många matcher. Men det säger ju självklart inte allt, därför är det kanske mer intressant att jämföra med hur samma match slutade förra året istället, och tidigare år. Sen är ju självklart inte heller det någon sanning, för lagen blir starkare och svagare, men det ger i alla fall en fingervisning.

ÅR POÄNGKOMMENTAR
20094 Åtvidaberg ej med
20106
20114Åtvidaberg ej med
20127
20137Örebro ej med
20147
20159

Som man klart och tydligt kan se, så har vi plockat fler poäng mot samma motstånd i år än tidigare år. 2008 är inte med eftersom varken Åtvidaberg eller Örebro var med i Allsvenskan de året och det skulle bli väldigt missvisande. Men tittar vi på åren då alla lag har varit med (2010, 2012, 2014) så har vi i år 2 poäng mer än vi hade både 2012 och 2014 (+29%) och hela tre poäng mer än 2010 (+50%).

Som jag har varit inne på tidigare i bloggen det är dessa matcher som avgör om vi är med i en guldstrid eller inte. Faktum är om vi förra året hade tagit 29% mer poäng så hade vi haft 72 poäng istället för 56 poäng och tagit hem SM-guldet med 10 poängsförsprång ner till Malmö.

Nu när grovjobbet med att föra in gamla resultat är gjort blir det lättare att hålla dokumentet uppdaterat så räkna med att det kommer mer statistik framöver.

Du kanske också gillar...