Vi följde upp säsongens kanske bästa insats mot Helsingborg med en riktig jävla plattmatch mot Gefle. Förvisso så drabbades vi av två sena ändringar i startelvan, men den ena ändringen hade jag ju själv önskat.

Inför matchen skrev jag att jag gärna hade sett Seb skulle få vila då jag tycker att han har matchats väldigt hårt under inledningen av Allsvenskan och vi skulle ge Tom chansen från start, efter två lyckade inhopp. Men jag tycker verkligen inte att han tog chansen! Jag hade förväntat mig att han skulle vara kreativ, men såg väldigt lite av den varan, och han slog bort passningar, och det gick lite för långsamt helt enkelt.

Jag gillar inte Hjalmar, har aldrig gjort, kommer troligtvis aldrig att göra. Det beror på att jag har aldrig tycket att har varit tillräckligt bra och många gånger har han varit ren säkerhetsrisk match efter match, men har trots det varit ordinarie i startelvan, och har år efter år lyckats få förlängt kontrakt! När jag ser Hjalmar så ser jag alltid alla hans tabbar och varje gång han är i närheten av bollen hoppar hjärtat några slag! Men jag vill också tycka att jag är ganska ärlig person, och måste ändå erkänna att när han har gjort sina inhopp (förra säsongen) och igår så skötte han det bra. Kanske inte världsklassingripanden, och han gick bort sig några gånger mot Gefle, men vi höll nollan, och då får han godkänt!

Nu ska man självklart inte skylla poängtappet på ändringarna i startelvan, och till skillnad från Lennartsson tänker jag inte skylla på underlaget, även om det är väldigt populärt att skylla på konstgräset.

Jag är väldigt missnöjd med vad våra anfallare visade upp. Tycker varken Boman eller Vibe kommer upp i någon vidare nivå. Vibe bete sig rätt nonchalant på plan, och sköt från alla omöjliga vinklar, och när han väl passade bollen, gjorde han det ofta försent och för omständligt istället för att spela enkelt. Boman i sin tur är en kämpe, men mot Gefle uträttade han inte mycket och vi kunde aldrig riktigt låsa bollen offensivt och skapa tydliga chanser.

Det var mycket som inte stämde igår och när Lennartsson väl ska göra sina byten så tar han in Smedberg och Mikkelsen och tar ut Rieks och Boman. Han gör mer eller mindre samma byten varje match och det känns som Rehn/Olsson vars byten var planerade en vecka i förväg helt oavsett hur matchbilden ser ut. Jag köper att han tar in Mikkelsen, men vad skulle Smedberg bidra med? Han är en feg spelar som inte vågar gå in i närkamper, och det var tydligt vid ett par situationer direkt när han kom in att han backade undan istället för att gå in. Hans fantastiska högerfot är ju en av Allsvenskans största myter, för den har man inte sett till mer ett fåtal gånger!

statPå Twitter blev det sedan lite diskussion om konstgräsets vara eller icke vara och jag blir alltid lika skogstokig när folk skyller på underlaget! Påminner lite om när Lagerbäck som förbundskapten inte prövade en ny laguppställning för att det regnade! Det känns ynkligt och fegt att skylla bort poängtapp på underlaget! För hade vi vunnit igår så hade han inte sagt ett ord om underlaget! Jag köper att underlaget påverkar matchen, bollen studsar och rullar annorlunda, men bra lag anpassar sitt spel till underlaget. Dessutom är det inget nytt med konstgräs, halva Allsvenskan spelar på konstgräs, vi själva tränar på konstgräs större delen av vinterhalvåret, så konstgräs är inget nytt i svenskfotboll.

I mitt irriterande tillstånd så sammanställde jag en liten lista igår gällande hur många poäng IFK Göteborg har plockat på bortaplan mot lag som spelat i Allsvenskan varje säsong mellan 2008-2014. Där ser vi att vi har plockat flest poäng mot Malmö (naturgräs) men tätt efter kommer ju Gefle (konstgräs). De två lagen som vi har plockat minst poäng mot är Helsingborg (naturgräs) och Elfsborg (konstgräs). Så det finns inget samband mellan underlag och hur många poäng vi plockar, utan det handlar om inställning! Just Elfsborg hade vi ju svårt att vinna mot även när de spelade på gamla Ryavallen som hade naturgräs.

I det långa loppet så är kryss borta på Gefle inte hela världen, vi är med i toppen av tabellen och så länge det skiljer 1-2 poäng mellan oss och serieledning så tycker jag det är lugnt, för då har vi det fortfarande i egna händer. Det viktigaste är att vi inte halkar efter som vi gjorde förra säsongen så det blir ett omöjligt uppdrag att ta in poängskillnaden. Förra året hade vi elva oavgjorda matcher av trettio, vilket kostade oss guldet. Igår kryssade vi vår första match, och förhoppningsvis blir det ingen trend. Vi har råd med 4-5 kryss och 3-4 förluster per år, och med en femtedel av Allsvenskan redan spelad har vi en förlust och en oavgjord, så vi är ”on track”.

Genomsnittsbetyget på startelvan: [display_rating_result post_id=”605″ rating_form_id=”7″]

Har du inte röstat på startelvan kan du göra det här!