Va fan är det som händer i vår klubb? Den frasen har man använt många gånger de senaste åren, men aldrig i en positiv bemärkelse. Men för första gången på många år så är jag positiv när jag ställer mig den frågan. Det här är utan tvekan någon fantastiskt vi har på gång i klubben! Att IFK Göteborg är något av ett höstlag har vi visat prov på många gånger tidigare, men sedan 2008 så har IFK bara tagit mer än 20 poäng på de inledande nio matcherna en enda gång, och det var 2013 (20p). Enligt C More Sport så är det vår bästa start i Allsvenskan på 29 år och den andra bästa starten genom tiderna, och med vår fantastiska historia så är det en stor bedrift! Att Lennartsson har fått ihop gruppen så här bra, så här tidigt är fantastiskt. Att vi har en spelidé och inte bara väntar på misstag från motståndarna för att kontra, utan kan hålla i bollen och rulla runt den är underbart att se. Sen ska man inte förglömma spelartyperna som Mats Gren har plockat in, vilken jävla fingertoppskänsla!

Inför matchen var jag i ärlighetens namn väldigt nervös. Jag var orolig att cupfinalen, cupguldet och kanske till och med guldfesten satt kvar i kroppen och det skulle bli en tuff match där vi inte riktigt är på tårna. Att spelarna skulle tända till och vara taggade att gå ut och spela mot AIK inför ett fullsatt Gamla Ullevi (eller ja, så fullsatt det kan bli med tanke på säkerhetszonerna) tvivlade jag inte ett dugg på, men det är en grej att tagga till i huvudet, och en helt annan grej att få med sig kroppen. Sen blev jag väl lite extra nervös när jag såg att Bjärs inte var med i startelvan.

Mycket riktigt var det AIK som började bäst och gjorde första målet, som tack och lov blev avblåst för offside (förövrigt helt korrekt). Hade AIK fått målet där, så hade det med största sannolikhet blivit en helt annan matchbild och då kanske baksmällan från cupguldet hade smugit sig in i spelarna, men nu kunde IFK istället sakta men säkert jobba sig in i matchen och lyfta spelet allt högre och skapa chanser. Vi kom runt på kanterna allt oftare och defensivt gör våra spelare ett hästjobb! I hockey brukar man prata om ”back checking” när spelarna jobbar hårt tillbaka efter en offensiv för att komma på rätt sida och försvara. Ikväll skötte våra offensiva spelare sina defensiva uppdrag på ett mycket föredömligt sätt! Vibe sprang galet mycket i defensiva löpningar, det samma med Boman, men framför allt Gurra – han var ju precis överallt!

Så när Vibe nickar in 1-0 på ett inlägg från Ankersen i den 38:e matchminuten så är det inte alls orättvist, utan snarare välförtjänt! Vi höll ledningen halvleken ut och i andra så lyfter vi oss ytterligare ett snäpp. AIK må vinna bollinnehavet 48%-52%, men de fick oftast hålla i bollen i ofarliga lägen och vi låg kompakta i försvaret och sedan pressade vi på när tillfälle gavs. Jag skulle vilja säga att vi är ganska cyniska, och framför allt sjukt fokuserade i varje moment. Vi vinner även skottstatistiken med 7-1 (skott på mål).

2-0 kommer i 67:e matchminuten sedan Aleesami (förövrigt sjukt grym ikväll och stängde vänsterkanten defensivt) slagit in ett lågt hårt inlägg mot första stolpen och AIK-spelaren styrt in den, mycket tack vare att Boman hängde som en ryggsäck på ryggen på honom. Målet blev inskrivet som ett självmål, men Boman skulle allt få göra mål. Det var knappt att man hade slutat målfirandet när Emil drog en stenhård, wobblande frispark (kolla bollbanan så förstår ni) som AIK-målvakten inte kunde hålla utan släppte returen rakt ut till Boman som distinkt tryckte upp bollen i nättaket och fastställde slutresultatet 3-0.

I och med segern så behåller vi vår serieledning och tack vare Häckens förnedring av Malmö på bortaplan (även den slutade 3-0), så har vi fyra poäng ner till Malmö och ökar på målskillnaden med sex mål (låg -2 innan och nu har vi +4). Men det viktigaste är att vi gör ett litet ryck och leder numera serien med två poäng!

Ni som följer bloggen och läser mina inlägg (stort tack förövrigt) vet vid det här laget att jag älskar siffror och statistik, så här kommer i vanlig ordning lite siffror.

ÅrPoäng efter 9 omgSkillnad i %Motsvarande matcherSkillnad i %Gjorda målSkillnad i %Insläppta målSkillnad i %
20141615137
201522+37,5%22+46,7%15+15,4%4-57,1%

Som ni ser så pekar alla siffror i rätt riktning! Vi har tagit fler poäng både om man tittar efter antal omgångar och även om vi jämför med motsvarande match under fjolåret. Vi har gjort fler mål, vilket jag faktiskt inte trodde och vi har bara släppt in fyra mål, och då ska man komma ihåg att två av dessa kom i slutet av matcherna och var ganska onödiga (Falkenberg, straff i 85:e och Helsingborg, nickmål i 89:e).

Hittade även lite intressant statistik på när vi gör våra mål, och vi har gjort 5 av 15 mål i året Allsvenskan under den första kvarten i andra halvlek (33,3%) och vi har gjort 10 av 15 mål under andra halvlek (66,6%).

Med risk för att det ska bli lite inflation i spelarbetygen efter en förkrossande seger som denna, så glöm inte att göra din röst hörd! Rösta på startelvan!