Alltid lika svårt att inte bli allt för lyrisk över en seger och sväva iväg, för att citera Stahre ”man får inte åka med i den känslomässiga hissen”, och visst ligger det något i det, men samtidigt, vad vore fotbollen för oss supportrar om vi inte pendlade mellan hopp och förtvivlan, himmel eller helvete, från omgång till omgång?

Jag skrev innan matchen om hur svårt vi har haft det borta mot Kalmar de senaste fem säsongerna, med enbart en seger (2010) och ingen seger sedan Kalmar flyttade från Fredriksskans till Guldfågel, och jag var ganska övertygad om att det skulle bli en tuff match, trots att Kalmar har börjat säsongen dåligt. Men att vi skulle ut och dominera så som vi gjorde hade jag verkligen inte förväntat mig.

Visst, vi gör ett sjukt tidigt mål och det sätter ju sina spår, vi får en drömstart på matchen och kan slappna av och spela vårt spel. För under Lennartsson så har vi faktiskt ett eget spel, och inte bara tjonga upp bollen, pressa, stressa och hoppas på att motståndarna ska göra ett misstag längre. Visst, vi pressar och stressar högt i banan fortfarande, det hoppas jag alltid att vi kommer göra, men nu man vi variera det med att spela runt bollen istället för att slå chans bollar framåt och hoppas på det bästa. Vi har killar som springer kopiösa mängder och ger varandra passningsalternativ och vi har killar som vill hålla i bollen och spela sig fram.

Våra ytterbackar är med i var och vartannat anfall, vilket gör att vi får övertag i offensiven och kan bredda spelet och komma på överlapp och tillsammans med våra två tekniskt skickliga yttermittfältare, vilket gör att vi till skillnad från tidigare år där vi alltid har haft en bra kant, nu har två farliga kanter. Aleesami går från klarhet till klarhet, visst han gör några småmissar här och där, men i det stora hela är han en väldigt stabil och trygg defensivt, sen är han teknisk också (kika på tunneln han bjuder Falkenbergsbacken på senast). Jag har aldrig varit så glad över att ha haft så fel om en spelare och nu är jag bara glad att vi har ett fyrårskontrakt med honom.

Sen måste jag lyfta Gustav Svensson, speciellt med tanke på hur mycket skit han fick av mig förra året. Jag skrev det inför säsongen när jag satte betyg på spelartruppen, att en ordentlig försäsong kommer göra all världens skillnad och resultatet av det ser vi nu. Han springer helt sjukt mycket, och är precis överallt och allt som oftast i rätt position också. Hans enorma slit i det tysta gör att Seb får lite mer tid, och framför allt att vi kan vara lite mer offensiva, för vi är grymt säkrade defensivt.

Att det bara blev 2-0 är egentligen lite i underkant. Vi hade 21-5 i skott mot mål, 12-1 i skott på mål, att det inte resulterade i fler mål är ett under. Att dominera så här mycket på bortaplan är en mäktig uppvisning av ett lag med självförtroende. Vibe anno 2014 hade lätt gjort fyra mål en kväll som denna, men det är egentligen inget att bry sig om. Hans mål kommer när dom kommer och så länge vi gör mål och vinner, så spelar det knappast någon roll vem som gör målen. Men Vibe var grym ikväll, inte bara för målet, utan sättet han stressade den stackars Kalmarmålvakten (Cramer) till grova misstag vid varje bakåtpassning gör ju så att han (Cramer) kommer drömma mardrömmar om att Vibe jagar honom inatt.

Lennartsson ska ha mycket beröm för det han har skapat med laget på så kort tid, och med tanke på att IFK Göteborg av tradition är ett starkt höstlag (28 av 33 poäng sista 11 omgångarna förra året) så känns det väldig gott att vi har fått den här fina starten. Men rätt ska vara rätt och han ska också ha lite skit för sina byten. Det är inte matchcoachning när jag flera dagar i förväg kan säga att Smedberg kommer in i 75:e och Mikkelsen i 85:e, det är för dåligt! Jag förstår tanken att slänga in friska ben i slutet av en match och därav göra byten, det köper jag. Men vad får han ut genom att plocka ut en anfallare (Boman) till förmån för en mittfältare (Smedberg)? Det var inte så att Kalmar hade oss i brygga och vi var tvungna att spela mer defensivt. Han hade gott och väl kunnat plockat ut Boman och satt in Mikkelsen betydligt tidigare, och sen kunde han ha plockat ut Rieks lite senare.

Sen ska man väl ifrågasätta varför våra unga spelare inte får chansen? Var det inte en av anledningarna till att IFK Göteborg valde Lennartsson för hans arbete med unga spelare? Bohm var förvisso inte med i truppen idag, men jag ser ju hellre att han får chansen än att sätta in Smedberg i varje match. Här har Lennartsson hamnat i ett Stahre-läge där han gör saker och ting bara för att, istället för att våga testa något nytt. Stahre gjorde det med Söder match efter match, medan Engvall fick nöta bänk, och när han väl fick chansen tog han för sig ordentligt!

Samtidigt är det väl lite väl magstarkt att gnälla på hur Lennartsson sköter sitt arbete! Vi har haft vår bästa start i Allsvenskan sedan 1993 numera (innan var det 1994, men segern mot Kalmar ändrade det). Förra året tog vi 15 poäng i motsvarande matcher, i år har vi tagit 19 poäng, vilket är en ökning med 26%. Förra året hade vi 13 poäng efter åtta omgångar, i år har vi 19 poäng (+46%), och faktum är att Malmö efter åtta omgångar förra året hade precis 19 poäng.

Genomsnittsbetyget på startelvan: [display_rating_result post_id=”634″ rating_form_id=”9″]

Har du inte röstat på startelvan kan du göra det här!