Kalmar borta är ett sorgebarn som heter duga och nästan i klass med Gefle borta. Senaste segern kom 2010 och då blev det 3-0 efter två mål av Hysén och ett av Hjalmar. Därefter har det bara blivit två poäng på fyra möten (2/12 poäng, 16%) vilket är bedrövligt dåligt med ett riktigt lågvatten 2012 då vi torska med hela 3-0, med andra ord allt annat än en lätt bortamatch.

Kalmar har inte direkt imponerat i säsongsupptakten och har sju poäng på sju omgångar, men de kommer från en stabil 3-0 seger hemma mot superjumbon Örebro senast, vilket alltid boostar självförtroendet. Å andra sidan, vi har inte imponerat spelmässigt heller med undantag av två hemmamatcher (Helsingborg och Falkenberg), men däremot har vi fått med oss viktiga trepoängare, vilket också boostar självförtroendet, vilket innebär att det troligtvis kommer bli kryss.

Om man kollar på spelarbetygen från senaste matchen så har Boman 2,21 av fem (och 2,03 av fem mot Gefle) och jag kan väl tycka att det är dags att Mikkelsen några matcher att visa vad har går för. Dels för att jag tycker att han är bättre som komplement till Vibe, dessutom sitter han på ett låneavtal, och då krävs det ju lite speltid och då inte bara kortare inhopp i slutet av matcherna. Mikkelsen kanske inte är målskytten som gör 15 mål per säsong, men han kan som sagt komplettera Vibe så han gör 20 mål. Vi såg senast mot Falkenberg hur Boman var den som stack på djupet och Vibe var långt ner i plan och hämta boll, vilket är helt fel och tvärtom mot vad som är tanken! Vibe är den som ska sticka på djupet. Boman är bra på många saker, men han är inte en snabb kontringsspelar. Med Mikkelsen får vi en target som kan hålla i bollen och låta laget lyfta upp.

Som den statistiknörd jag faktiskt är så frågade jag InfostradaSE (följ om ni inte redan gör det) på Twitter, när IFK Göteborg senast hade tagit 16 poäng på de inledande 7 matcherna och fick svaret nedan: