Det går inte att förneka att jag älskar siffror, samband och statistik, det är trots allt det jag sysslar med på dagarna, så därför är det extra roligt att kunna tillämpa kunskaperna på det man brinner mest för – IFK Göteborg. Självklart ska man ta all statistik med en nya salt, det är inga absoluta sanningar som presenteras här, men däremot kan man få en uppfattning av saker och ting, eller som en polare skrev på Twitter:

There are lies, damned lies and statistics – @GolesDario

Ni som läser bloggen vet att jag redan har konstaterat att vi har tagit sex poäng mer i år efter åtta omgångar jämfört med förra året (+46%) och det faktum att vi har tagit fyra poäng mer jämfört med motsvarande match förra året (+26%). Där är det inget hokus pokus, utan det är ren fakta.

Igår kväll satte jag mig med min trogna vän Excel och gjorde tabellen över hur många poäng IFK har tagit efter varje omgång sedan 2008. Anledningen till att jag fortsätter att välja 2008 är att det är då Allsvenskan utökades och vi spelar 30 omgångar per säsong.

Resultatet blev en väldigt vacker heat map, där segrarna (grön), oavgjorda (gul) och förluster (röd) är markerade, siffrorna är poängen efter respektive omgång (klicka på bilden för en större version). 

heatmap

För att förtydliga alla siffror så gjorde jag även ett diagram av alla siffror (klicka på bilden för en större version).

diagram

Nu för att komma till det matematiska. Baserat på poängskörden efter åtta omgångar så kan man rita en trendlinje, eller göra en linjär regressionsanalys. Utan att gå för djupt på det matematiska så handlar det helt enkelt om att anpassa en linjär funktion till den datamängd man har. Då får man upp en matematisk modell för hur många poäng vi bör få i slutet av säsongen.

Enligt modellen jag tog fram så kommer vi att få 67 poäng, med ett väldigt högt värde på R²=0,9806 (det vill säga hur pålitlig ett samband är, och där R²=1,0 är högsta möjliga). Självklart kommer modellen att bli mer exakt ju fler omgångar som spelas, men efter snart en tredjedel av Allsvenskan 2015, så är det ett bra första utkast (klicka på bilden för en större version).

trendlinje

Som sagt, man ska komma ihåg att en matematisk modell inte tar hänsyn till väder, vind, skadeläget i truppen, spelschemat eller för den delen publiksiffran. Utan den utgår från en given datamängd (våra inspelade poäng efter åtta omgångar) och anpassar en linje baserad på en matematisk formel.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email