29 Maj, 2015

Spelarbetygen omgång 1-10

En tredjedel av Allsvenskan 2015 är spelad och det är högtid att göra en kortare sammanfattning över spelarbetyg, och lite annat smått och gott.

Vi börjar med spelarbetygen här på bloggen. Under årets tio första omgångar (Cupfinalen är inte inräknad) har 829 personer varit inne och röstat på spelarbetygen, vilket ger ett snitt på nästan 83 unika röster per omgång. Långt mer än jag trodde när jag drog igång omröstningen i början av april, vilket bara visar vilket engagemang det finns kring Blåvitt.

Den spelare som har bäst snitt i en enskild match är Gustav Svensson efter AIK-matchen med hela 4,68 av 5, vilket är väldigt imponerande med tanke på att 119 personer röstade.

Den spelare som har sämst snitt i en enskild match är Lasse Vibe efter Gefle-matchen med 1,73 av 5, vilket är väldigt lågt!

Den spelare som har bäst snitt efter tio omgångar är Thomas Rogne, med 3,59 av 5, vilket också är känsla hos många att han har varit väldigt avgörande för våra framgångar under våren, och det var dessutom han som gjorde vårt första Allsvenska mål 2015.

Den spelare som har sämst snitt tio omgångar är fjolårets skyttekung, Lasse Vibe, men 2,82 av 5, vilket är klart underkänt för en skyttekung.

Noterbart är att Lasse Vibe är den som är sämst i både en enskild match och efter tio omgångar, vilket får en att fundera om ni som röstar (jag själv inräknad) är extra hård mot Lasse i omdömena för att vi förväntar oss att han ska göra mål i varje match och vara tongivande? Lasse har trots allt fyra mål på kontot i år och personligen så tror jag det är viktigare att vi har en spridning på målskyttet än att en person ska göra majoriteten av våra mål.

På andra sidan plan har vi John Alvbåge, målvakten som har bara har fått 30 skott på sig (snitt på 3 skott/match) och bara släppt in 5 mål (0,5 mål/match) och hållit nollan i 5 matcher. Men sin räddningsprocent på 83% så toppar han målvaktsligan både när det gäller insläppta mål, räddningsprocent och hållna nollor. Väldigt imponerande siffror, som också visar hur bra vårt försvarsspel har varit i år.

Sedan 2000 har IFK aldrig släppt in så få mål (5) som i år. Tidigare rekordet låg på 6 insläppta mål efter tio omgångar och det skedde 2004, 2005 och 2013.

Att IFK Göteborgs 25 poäng efter tio omgångar är den bästa starten sedan 1934/1935 har vi redan konstaterat. Däremot kan det vara intressant att jämföra med motsvarande match från förra året, då vi bara tog 16 poäng! Det är alltså en ökning med 9 poäng (+56,3%). Matcherna i fråga, för er som inte kommer ihåg: AIK (h) +3 poäng, Halmstad (b) +2 poäng, Häcken (b) +2 poäng, Kalmar (b) +2 poäng.

Du kanske också gillar...