5 Jun, 2015

IFK-Elfsborg 1-0 Analys

Efter gårdagens match kan vi konstatera tre saker. Ett, sviten håller i sig, ännu ett år utan att förlora hemma mot Elfsborg, två, vi kommer gå till sommaruppehåll som serieledare, alldeles oavsett hur det går i matcher mot Hammarby på söndag, och tre, nivån på den svenska domarkåren lämnar mycket att önska, för att uttrycka sig milt! Men vi tar det från början.

I en ren seriefinal, eller ett ”sexpoängsmöte” så tog vi igår emot Elfsborg och vi började matchen i ett härligt tempo, och skapade chanser direkt från start. Vi dominerade första halvlek sett över 45 minuter, och skulle även ha haft en solklar straff efter dryga kvarten spel. Elfsborgsförsvararen sträcker upp handen för att markera offside till den assisterande domaren (vilket det förövrigt inte var), och hans backkollega nickar bollen rätt på hans hand – solklar straff, det är ingen naturlig position som handen befinner sig i! Men så blev det som sagt inte, och domaren valde att släppa situationen helt och spelet fortsatte.

Engvall som fått chansen från start gjorde tyvärr inte mycket väsen av sig, och bristen på matchträning syntes på långa vägar. Han tog förvissa många djupledslöpningar och var ett ständigt hot framåt, men det avgörande momentet fallera. Istället var det Vibe som var på lekhumör, och skapade ett par farliga chanser under första halvlek. Precis när vi satt och tänkte att det var en sevärd första halvlek, synd att den blev mållös, så gjorde vår skyttekung det han är allra bäst på, smög sig igenom försvaret, petade den känsliga djupledsbollen från Bjärsmyr förbi målvakten och från nästan ingen vinkel allt rullade han in 1-0. Ett psykologiskt viktigt mål, med knappa tio sekunder kvar av den första halvleken.

I andra halvlek var det som att se en helt annan match, från att ha dominerat första halvlek så var vi fullständigt tillbaka pressade i princip hela andra halvleken, och Elfsborg radade upp chanser, medans vi försökte att kontra och det var sällan vi hade bollen under längre sekvenser. Men att det är svårt att göra mål på IFK anno 2015 bekräftades denna afton, även om Elfsborg kom till chanser och vissa utav dessa ganska farliga, så fanns det ändå en trygghet och lugn i vårt försvarsspel, något som jag däremot inte alltid kände.

Att 2015 års upplaga av IFK är fylld med vinnarskallar som inte är nöjda med poängtapp såg vi senast mot Djurgården när spelarna mer eller mindre deppade ihop, men att gå in och ställa så höga krav på varandra i varje moment under matchen så att man nästan rycker ihop är i alla fall för mig nytt. Aleesami och Alvbåge stod för ett minst sagt mediokert agerande när Aleesami försökte täcka undan bollen ner till kortsidan, samtidigt som han ropade ut Alvbåge. Men Alvbåge stod kvar på sin linje och Elfsborgsspelaren lyckades sno åt sig bollen och få i väg ett skott på mål. Därefter tände Aleesami till och skällde ut Alvbåge, så knappast var sämre när han greppar tag i Aleesami och säger några väl valda ord innan kapten Bjärsmyr går emellan gubbarna och lugnar ner situationen. Det är precis så det ska vara! Man ska inte vara nöjd över mediokra insatser och att skälla ut varandra och sedan släppa det och gå vidare, tyder på att det finns en trygghet i truppen, där man kan vara ärlig och där man vill varandra och lagets bästa!

Det var inte bara IFK som blev blåsta på en straff, även Elfsborg blev berövade på en straff, ett solklart mål och ett rött kort när Ankersen slänger sig och täcker första stolpen från ett avslut efter en hörna med sin biceps. Men återigen så blev det ingen straff, vet inte om han tänkte ”jag kvittar den mot förra”, men det kändes ändå lite rättvist. Ska du vara usel, får du ju vara lika usel åt båda hållen. Att Elfsborgs Jon Jönsson fick ett rött kort på tilläggstiden är också ett skämt! Visst hans axel träffar Gurra lite dumt, men det är inte rött, kanske gult på sin höjd. Ska man börja och dela ut röda kort för den typen av rörelse, så blir det nog ett par röda kort vid var och varannan hörna.

Har du inte satt betyg på startelvan är det dags att göra det nu! Det gör du här!

Du kanske också gillar...