18 Dec, 2015

Kamratgården såld!

Kamratgården är såld!

Där har vi en mening jag aldrig trodde jag skulle behöva yttra. Att Kamratgården har en känslomässig plats hos alla som håller föreningen kär råder det ingen tvekan på! Alla som någonsin har varit på Kamratgården för att se en träning vet så klart vad jag pratar om. När man svänger av Alfred Gärdes väg och in på nya Kamratgårdsvägen så möts man av en idyll, mitt i skogen ligger vackra Kamratgården belägen och det är en fridfull plats med massa historia!

Allt det där är självklart känslomässigt och det är nog det känslomässiga som igår kväll fick sig ett ordentligt törn när styrelsen informerade att gården har sålts. Men det råder ingen tvekan om att styrelsen har begått ett stort misstag! Kanske inte för att man just för själva försäljningen, men sättet som styrelsen har agerat och fattat ett såpass stort beslut utan att ha informerat medlemmarna!

Styrelsen är vald och fått både förtroende och mandat att handla av föreningens medlemmar, det är så det fungerar, och det är därför vi har årsmöten. Så troligtvis har de agerat inom sitt mandat för att styra upp föreningens ekonomi – vilket jag fattar! Det är en nödåtgärd och det är en kortsiktig lösning!

Det jag däremot har fruktansvärt svårt för att förstå är hur i hela friden man sköter bokföringen? De pratar om ”kostnadsmassan” hela tiden, den som håller i pengarna borde väl ha bättre koll på vart pengarna tar vägen, eller? Om utgifterna överstiger intäkterna så går man med ett negativt resultat, det är väl grundläggande ekonomi? Om jag spenderar mer pengar än jag tjänar varje månad så kommer jag att ha ett underskott och bli skuldsatt? Det är inte någon avancerad ekvation att få ihop, utan det räcker att behärska addition och subtraktion för att lösa det!

Att styrelsen fick förnyat förtroende vid årsmötet 2015 trots att klubben redovisade ett negativt resultat på 10 miljoner tror jag mycket berodde på att man övertygade medlemmarna att det var ett undantagsår, där man löste ut ett gäng kontrakt och att ekonomin nu var under kontroll! Det kan vi konstatera att den inte är längre! Eller rättare sagt, man har genom försäljningen av Kamratgården fått en livlina och ändå verkar årets resultat att bli ett underskott på 10 miljoner.

Styrelsens förtroende är förbrukat och jag skulle bli mäkta förvånad om någon få sitta kvar efter årsmötet 2016! Alla från ordförande ner till kassör ska nog göra sig redo att lämna sina förtroendeuppdrag! Att man tar in Mats Ahdrian i styrelsen är ju sjukt nog! Mannen som drog in över 100 miljoner till Frölunda Hockey och som på några få år brände bort varenda krona och skuldsatte Frölunda! Det säger väl allt om hans kompetens eller rättare sagt inkompetens!

Att supportrar och blåvita profiler är vansinniga förstår jag (GP AB Expressen). Men att Håkan Mild ens har mage att yttra sig i frågan gjorde mig personligen skogstokig! Mannan som totalt tappade kontakten med verkligheten under sina sista år som sportchef och som är en av huvudorsakerna till att klubben har gjort negativa resultat i flera år genom idiotiska spelarköp och kontrakt. Förlängde med Stahre, köpte Mané för en massa miljoner efter att ha sett honom på YouTube, Nordin Gerzic, Per Karlsson och många många fler för sinnessjuka summor, som aldrig gav återbäring!

Sen måste man även rikta stark kritik till Akademin! Att den blöder pengar istället för att generera pengar är sjukt! Man fortsätter pumpa in pengar, men för få spelare från U-truppen får chansen att visa upp sig i A-laget! Där ska både Roger Gustavsson, Mats Gren och Jörgen Lennartsson ta sig en ordentlig titt i spegeln och fundera på vad är det de gör för fel? Får killarna inte tillräckligt bra utbildning för att platsa i A-laget?

För att avsluta det hela lite positivt! Det verkar som att köparna av Kamratgården är blåvitare som mer har köpt Kamratgården för att hjälpa IFK Göteborg ekonomiskt än att försöka tjäna pengar på affären! Att blåvitt har äganderätt fram till 2033 och kan när som helst köpa tillbaka gården är självklart också ett stort plus. Skulle det nu visa sig att IFK Göteborg får en billigare driftskostnad och att det tillsammans med Clean Court-avtalet resulterar i att IFK Göteborg börjar få in mer pengar, så är det väl i slutändan något positiv och vi kan köpa tillbaka vår heliga mark! Men det viktigaste är väl ändå någonstans att klubben får ordning på ekonomin!

Ses på årsmötet 2016 och har du inte tecknat medlemskap är det högtid att göra det (HÄR)

Du kanske också gillar...