Idag presenterade fotbolldata.se sin årliga 10-årsrankning (läs här) där de konstaterar att Elfsborg är de senaste tio säsongernas bästa lag. Jag säger inget emot deras godtyckliga sätt att ge Allsvenskans  seriesegrare 100 poäng, och sedan jobba sig neråt. Det viktigaste när man försöker representera statistik/data är att man är konsekvent i sättet man går tillväga. Dock tycker jag att det är fel sätt att representera detta på, men förstår samtidigt tanke, då man inte bara fokuserar på Allsvenskan utan även lag i lägre serier, och då behöver man ha en ny/annan infallsvinkel.

Personligen föredrar jag att sammanställa poängen respektive lag spelar in under varje säsong och då fokuserar jag enbart på Allsvenskan. Det är trots allt så man räknar maratontabellen (SvFF och NIFS). När man räknar ihop antal inspelade poäng så ser vi att Elfsborg toppar även den här sammanställningen med 524 poäng av totala 876 möjliga poäng mellan 2006-2015. Vi märker också att IFK Göteborg tappar en placering i jämförelse med fotbolldata.se:s sammanställning och kommer först på fjärde plats. IFK Göteborg har två poängmässigt riktiga magplask under perioden 2006-2015. 2006 efter att Arne Erlandsen får sparken och under Mikael Stahres första säsong 2012. Dessutom har vi tre raka sjundeplaceringar 2010-2012, vilket inte direkt imponerar!

Att Elfsborg är Allsvenskans placeringsmässigt jämnaste lag råder det ingen tvekan om. Det tar i att säga det, men Elfsborg har gjort det bra, och jag hoppas bara att IFK Göteborg kan fortsätta vara med och slåss i toppen av tabellen och förhoppningsvis inte snubbla på mållinjen (2009 & 2015).

 

10 säsonger
Poängsumman de senaste 10 Allsvenska säsongerna. Gula rutor markerar SM-guld
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email