Analys IFK-Häcken 1-0

Låt oss vara ärliga, över 90 minuter så var det långt ifrån skönspel vi fick se från IFK Göteborg i hemmapremiären igår kväll. Det fanns så klart tendenser, och ett och ett annat läge där spelade oss fram riktigt fint, men där den avgörande passningen/inlägget inte gick fram. Men det som är underbart att se är att vi även i år är disciplinerade i försvarsspelet, med undantag av några hönsgårdssekvenser så har vi full koll på Häckens offensiva spelare och de får nöja sig med att pröva skott från distans. Jag har varit inne på det förut, men i ett så här tidigt skede av säsongen så handlar det bara om att plocka så många poäng som möjligt och då helst segrar, och sex poäng av sex möjliga utan ett bra spel säger en hel del.

IFK började matchen (vägrar fortfarande kalla det för derby) i ett rasande tempo och Rieks hade redan efter en knapp minut ett farligt skott på mål som Häckenmålvakten (som jag berömt tidigare) räddade. Vi fortsatte spela oss fram till chanser, där vi snabbt byter kant och låter bollen få göra jobbet. Det är precis så i en omställning vi gör matchens enda mål. Aleesami slår en kross till Ankersen, som släpper bollen till Emil som kommer på överlappning och sedan slår han in bollen snett bakåt mot straffpunkten där Rieks kommer och dunkar in den då hade vi spelat sju minuter. Fotbollsgodis kopierat från handboken för att prata i klyschor.

Efter målet så tappade vi lite i intensitet, och Häcken började vinna lite mer på mittfältet och komma till potentiella chanser. Men det var inget skönspel från något av lagen, utan snarare kontringsförsök från bägge håll, där man ibland rann igenom, och där man ibland slog bort den avgörande passningen. Men Blåvitt går till halvtidsvila med en rättvis ledning.

Andra halvlek blev tyvärr ett enda långt sömnpiller, inget ordnat spel framåt och det verkade som att vi var nöjda med 1-0 och var mest intresserad av att försvara ledningen och de tre poängen. Vi skapade några chanser, men alldeles för uddlösa för att på allvar kunna kalla det för målchanser, och hade det inte varit för en luftspark från två meter och en ribbträff kunde Häcken lika gärna åkt tillbaka till Hisingen med tre poäng.

Jag tror ingen förväntar sig att spelet ska sitta till 100% redan i omgång två, utan det är en process som ska växa fram, i synnerhet med tanke på att vi ska fylla ut luckan för två sjukt tongivande spelare från förra året, en skadad Rogne och en såld Gurra. Men det som är lite skrämmande eller åtminstone oroväckande är Engvall. Han har mer eller mindre varit osynlig i två matcher och jag tycker mig inte se någon kampvilja i honom. Visst han vinner några närkamper, men mycket mer är det inte. När han är bra så är han helt outstanding, men när han är dålig så är han verkligen under isen. Vet inte om det är för att Hysén är tillbaka, eller om han bara har huvudet i drömmar om proffsliv, men han behöver komma in i matchen så att säga. Tycker det blev genast bättre när Boman kom in som kunde vinna närkamper och bollar, och vi kunde etablera mer spel på offensiv planhalva. Tror Engvall ska få AIK matchen från start också, annars tycker jag nog att Boman borde få chansen från start.

Har du fortfarande inte röstat på startelvan så kan du passa på att göra det här!