Pinsamt, plågsamt och passivt! Ungefär så kan man sammanfatta IFK Göteborg match mot Kalmar FF i omgång fyra. IFK skapade förvisso första målchansen redan efter ett par sekunder när Engvall rann igenom och sköt den förbi målvakten men rakt i stolpkrysset. Efter det försvann både Engvall och resten av IFK Göteborg, och på en hörna sju minuter in i matchen gjorde Kalmar 0-1, efter ännu ett taffligt ingripande av backlinjen och Alvbåge. IFK har nu släppt in fyra mål på rad på fasta situationer och man undrar verkligen vad har hänt med vårt försvarsspel vid fasta situationer?

Innan matchen läste jag en intervju med Lennartsson där han menade på att Vi har fokuserat mycket på vårt passningsspel sedan AIK-matchen, hur har den träningen gått undrar jag? Det var stundtals plågsamt att se hur alla mer eller mindre stod stilla, det fanns ingen som tog varken djup eller bredd, och man slog passningar till stillastående spelare och det fanns inte mycket till rörelse. Det var som att ingen ville ha bollen!

Mycket riktigt blev laget ordentligt utvisslad när domarens signal förkunnade att första halvlek var slut! Det var verkligen inget bra att plocka med sig från första halvlek. Sebbe slog bort ett gäng bollar, och när han inte slog bort bollar, så hade han fullt upp med att tygla sitt humör. Men han ska ändå ha en liten applåd för sin första halvlek. Han vinner väldigt mycket boll och har ett par fina passningar. Engvall var osynlig hela halvleken och när han förlorade en närkamp så slog han ut med händerna och tog inte jobbet för att vinna tillbaka bollen. Jag skrev innan match att jag ville se Boman gå in från start då jag inte tycker att Engvall i dagsläget är värd en startplats, och förhoppningsvis blev det här sista starten för honom på ett tag. Jag kommer bli skogstokig om Lennartsson startar Engvall i nästa match! Nu ska man självklart inte hänga ut Engvall som någon syndabock för hur dåliga vi var i första halvlek, det var en kollektiv kollaps utan dess like – jag kan inte minnas när IFK var så genomusla på hemmaplan senast!

Jag tror att Hysén och Engvall är alldeles för lika i spelsättet och vi kan inte ha en spelidé som enbart går ut på att sätt djupledsbollar. Dessutom tror jag att Engvall inte fixar pressen att spela bredvid Hysén, och hoppas att Hysén ska göra det avgörande hela tiden. För stunden tror jag att kombinationen Hysén/Boman är betydligt bättre. En som är snabb och kan sticka på djupet, och en som är stark som en oxe och kan hålla i bollen så laget kan få lyfta fram positionerna!

Till andra halvlek gjorde Lennartsson ett rekordtidigt byte när han tog ut Engvall och satte in Boman, och det blev direkt en markant skillnad på spelet. Helt plötsligt vann vi bollar på offensiv planhalva och kunde dessutom hålla i bollen och bygga upp anfall. På sex minuter skapade Boman mer än vad Engvall skapat på tre matcher och när han rann igenom och revs ner ett par minuter in i andra halvlek fick vi straff. Straffen må ha varit tveksam, men sättet Emil dunkade in den var allt annat än tveksamt! I samband med straffen fick Kalmar även ett rött kort och inte nog med att vi hade kvitterat, nu hade vi en man mer på plan!

Resten av andra halvlek var spelet mer eller mindre förlagt på Kalmars planhalva, vi höll i bollen bra, men skapade inte mycket till målchanser. Vet inte hur många gånger bollen kom ut på kanterna och spelarna stod helt stilla inne i boxen, inläggen höll inte någon vidare kvalité utan antingen flög den över allt och alla eller fastnade på första gubben!

Den riktiga forceringen för ett segermål kom alldeles för sent! Vi skapade ett par sjuka chanser sista 5-10, men bollen ville bara inte in! Sett över 90 minuter så är det IFK visade upp mot Kalmar under all kritik, och inget som håller för ett lag med gulddrömmar! Att dessutom ha spelat nästan hela andra halvlek med en man mer, gör det än mer plågsamt (och pinsamt). En liten ljuspunkt var i alla fall att Patrik Karlsson Lagemyr fick göra debut med knappa 10 minuter kvar och var nära att bli målskytt och matchhjälte. Tycker han gör ett friskt inhopp och har ett par bra passningar också. Vi kan bara hoppas att vi får se mer av honom i framtiden!

Har du fortfarande inte röstat på startelvan så har du chansen att göra det här! Passa på att få Din röst hörd!