Analys Örebro-IFK 3-2

Ett obesegrat gäng tog sig till Örebro för att spela om tre poäng och serieledning i omgång 5. Men sättet Blåvitt började matchen var allt annat än imponerande. Nästan direkt dök det upp ett par situationer i backlinjen som ställde till och det dröjde inte länge innan vi hamna i underläge och försätter oss i en onödig uppförsbacke. Kanske var det så att gubbarna hade tankarna i Skellefteå där Frölunda precis innan matchstart säkrade sitt fjärde SM-guld och kommer att få fira på Götaplatsen, kanske var det den tysta minuten i början av matchen där åtminstone Alvbåge såg väldigt tagen ut.

Oavsett anledning så var inte matchinledningen enligt plan. Men jag tycker att Blåvitt börjar ta tag i taktpinnen och jobba sig in i matchen allt eftersom och när Boman nickade in 1-1 på ett perfekt inlägg från Emil, så var det inte orättvist. Efter målet och hela vägen in till halvleksvila så spelar Blåvitt årets bästa fotboll, vi kommer runt på kanterna och skapar lägen, vi vågar hålla i boll och visar tålamod när vi spelar runt bollen och Örebro får mest jaga.

I andra halvlek fortsätter Blåvitt att dominera, Aleesami har stundtals en fri motorväg på sin vänsterkant och vi är duktiga på att vända spelet, och tvinga Örebro till överflyttningar. Vi skapar farliga chanser från kanterna och ett mål hänger i luften. Det skulle komma, en boll ut till Aleesami som med en perfekt pass längst backen in i straffområdet spelar bort två ÖSK-försvarare och ger en obevakad Rieks tid att vända om och klippa till bollen rakt upp i nättaket. IFK Göteborg har vänt underläge till ledning och det kändes som att det skulle bli en säker säger i årets första match på plast.

Men så kommer det som har varit symptomatiskt för IFK i säsongsinledningen, dåliga beslut och taffliga ingripande. På en tillsynes ofarlig genomskärare där Aleesami har full koll på spelaren som rinner igen, så beslutar sig Alvbåge att rusa ut halvhjärtat och försöka glidtackla bort bollen. För det första undrar man varför går han ens ut? Aleesami har full koll på läget, och då är det väl bättre att bara stå kvar och rädda ett eventuellt skott. För det andra, om han nu beslutar sig för att gå ut, varför inte slänga sig in i situationen med händerna? Bollen är ju i straffområdet och han får ta den med händerna. Men istället väljer Alvbåge det sämsta alternativet, springa ut och göra en glidtackling och istället störa Aleesami i sitt försvarsarbete och vips så är Örebro med i matchen igen! Det dröjer inte många minuter efter 2-2 innan Örebro genom ett fint kombinationsspel kan ta ledningen med 3-2 på ett skott som borrar sig in i otagbart vid Alvbåges högra stolpe.

Efter målet så blir det igen uppförsbacke för att försöka få med sig åtminstone ett poäng hem till Göteborg. Men tyvärr lyckas vi inte med mer än ett par halvchanser och årets första förlust är ett faktum!

Besvikelsen direkt efter match går inte att ta miste på, jag var själv väldigt kritiskt, men med lite distans så tycker jag ändå att det fanns mycket att vara nöjd över. Från strax innan vi kvitterar till 1-1 fram till vårt 1-2 så spelar vi riktigt fin fotboll, den bästa för i år och med tanke på att alla på förhand tippade topplag har börjar Allsvenskan på ett väldigt skralt sätt så är det inte hela världen. Det skiljer två poäng upp till serieledning och jag personligen ser hellre att vi tar över serieledningen i omgång 30, än i omgång 5. Av de tippade topplagen har IFK minst förluster (1), Malmö har två, Norrköping har två, Elfsborg har tre och Häcken som enligt GP kommer bli ett topplag har redan fyra förluster. Det är mycket kvar av Allsvenskan 2016 och än är det sista inte sagt och skrivet!

Glöm inte att rösta på startelvan mot Örebro. Din röst räknas!