Notice: Undefined variable: football_formation in /www/webvol23/mq/11paoyf7k4vehcm/tankaromifk.se/public_html/wp-content/plugins/football-formation/includes/front_end.php on line 48
Dahlberg
Eriksson
Calisir
Starfelt
Wernersson
Sakor
Affane
Salomonsson
Ohlsson
Hysén
Omarsson

Årets första tävlingsmatch är spelad och klar och IFK Göteborg vinner med 1-0 och redan nu är det natt och dag jämfört med förra året. Man märker att spelarna har ett helt annat tankesätt. Förra året var det mycket tjonga upp bollen och försöka kampa sig till målchanser, det var många chansbollar framåt och alla anfall (och matcher) så nästan identiska ut. Igår fick vi se något helt nytt! Bara att IFK Göteborg numera spelar med tre backar är revolutionernade nog, men det var inte bara hur man ställer upp formationsmässigt som skiljer sig från förra året. Helt plötsligt såg vi bolltrygga ut, visst det slogs bort en del passningar, men mentaliteten var att passa sig fram till farligheter, att spela sig ur trånga situationer och framför allt så tyckte jag mig generellt se en helt annan rörelse på spelarna.

Inget ont om Varberg, men de är långt ifrån ett topplag i Allsvenskan, så att säga ell tro att matchen var en bra värdemätare för hur vi kommer stå oss i Allsvenskan är ju bara fel. Det som var spännande är hur kreativa vi var, hur vi oftast hittade lösningar som inte innebar att slå en långboll framåt och de som kanske värmde mest igår – Amin Affane! Förutom att han är cool lugn, tekniskt och passningsäker så gjorde han vid ett par tillfällen något jag har gapat efter i åratal, slå en krossboll för att byta kant när det börjar bli trångt, och börja om på nytt. Han har fått en bra start i IFK, och om han får vara frisk så kommer han bli en stor tillgång för laget under säsongen.

Tycker vi var väldigt stabila bakåt, Calisir hade ju sentkoll där bak och Varberg kom väl till ett riktigt farligt läge där bollen även gick i mål, och frågan är om det verkligen var offside? Däremot så lämnade gårdagens match en del frågetecken, och det största för mig är Sebastian Eriksson. Kanske bara är jag, men jag förstår mig inte på hans roll. Han startar som vänsterback, men större delen av matchen så spelade han mer central defensiv mittfältare och speluppläggare än vänsterback. Vilket kommer göra oss sjukt sårbara bakåt! För när han kliver upp så blir det en lucka bakom honom, och i en omställning där vi är på väg upp och framför allt vår vänsterytter (igår: Wernersson) och Seb slår bort en passning mot bättre och mer bollskickliga lag så kommer vi få kontringar emot oss direkt och vi kommer bli straffade. Återigen, kanske bara jag, men jag hade hellre sett Sakor eller Affane som spelfördelare. Seb har många bra egenskaper, men passningsspelet är inte hans starkaste sida, han slog bort ett par enkla passningar igår, och han slog ett par chanspassningar framåt till ingen, och det är tyvärr inte bra nog. Jag har inget emot att man slår en chanspassning framåt som resulterar i en 50/50 situation, för då kanske våra anfallare kan vinna närkampen och få friyta framåt, men tyvärr så slog Sebbe chanspassningar på ytor där vi inte ens hade spelare.

Stora frågan är hur står sig laget och spelidén i Allsvenskan? Vi behöver helt klart en, helst två, riktiga anfallare. Det är drygt 1,5 månad kvar till Allsvenska premiären och vi har två tävlingsmatcher och en träningsmatch kvar och med tanke på att Poya bara har fått jobba med laget i 2,5 månad och redan nu så ser man stora skillnader så kan det så klart bara bli bättre om man får ytterligare 6 veckor på sig. Vi kanske inte vinner Allsvenskan i år, vi kanske kommer slåss om medaljerna, men jag är sjukt hoppfull inför säsongen och vill se att laget fortsätter utvecklas och bli bättre, och vi måste alla ha tålamod – Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte IFK Göteborg heller att göra!

Igår var det premiär för Man of the Match, där ni som läsare går in och röstar på matchens lirare! Årets första MoM tog mycker riktigt Amin Affane hem! Dessutom var det ett viktigt test för att se att Spelarstatistiken fungerade, vilket den gör, så in och kika där om ni är nyfikna.