Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Säsongen 2018 med IFK Göteborg kommer gå till historien som en av våra absolut sämsta säsonger någonsin. En säsong som har prövat alls tålamod och psyke är äntligen avslutad och vi kan andas ut och veta att även 2019 spelar IFK Göteborg i Allsvenskan.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Diagrammet visar antalet vunna, oavgjorda samt förlust för respektive säsong 1993-2018. Lägg märke till hur den röda stapel ökar för varje säsong 2015-2018.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Man kan även studera poängsnittet per match för respektive säsong. Vi ser att årets snitt (1,03 p/m) är till och med sämre än kvalåret 2002 (1,08 p/m). Vårt poängsnitt per match är hela 51% sämre i år än 2015, och det är en nedåtgående trend. Frågan man måste ställa sig är vad finns det som pekar på än uppgång under 2019?

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Om vi tar och splittar upp poängsnittet och tittar på hemma- respektive bortaplan så ser det så klart lika mörkt ut.
Hemmasnittet 2018 är 53% sämre än 2009 när vi invigde Gamla Ullevi, och hela 41% sämre än vårt totala hemmasnitt (1,927 p/m).
Bortasnittet 2018 är 34% sämre än vårt totala bortasnitt och delad sämsta resultat under perioden 1993-2018.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

De sportsliga bakslagen har även satt sina spår i publiksiffran, vilket IFK Göteborg med sin redan ansträngda ekonomi inte har råd med. Bara i år har vi tappat nästan 20% (2300 personer) på våra hemmamatcher. Även om vi räknar lågt och med ett snittpris på 150 kr per biljett så innebär det att klubben har förlorat 345 000 kr/match och nästan 5,2 miljoner kroner i uteblivna publikintäkter under 2018, och då har jag inte ens räknat med utebliven försäljning i kioskerna under matchdag!

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Är man intresserad av mer snitt så kan vi dela upp det på vår (första halvan av serien) kontra höst (andra halvan av serien). Som jag twittrade om så ser vi en tydlig trend de senaste säsongerna. Vi är starka på våren medan höstsäsongerna är betydligt sämre. Just i år räddades vi kvar i Allsvenskan av en stark vårsäsong!

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

När vi ändå tittar på poängsnitt så kan vi kika på poängsnittet per månad under 2018 (dock får man ha i åtanke att det har spelats olika många omgångar i respektive månad).

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Avslutar snittresonemanget med AckSnitt per omgång (antal poäng ÷ antal matcher) och ser att även om vi började starkt (3,0) så har vi fullständigt havererat och som sämst låg vi på under 1,0 p/m, men snyggade till siffran i och med segern i sista omgången! En intressant siffra i sammanhanget kan vara 2,23 p/m, vilket är det som krävdes för SM-guld 2018. Vi har med andra ord 53% sämre poängsnitt!

Hur såg det sportsliga ut i förhållande till andra säsonger? Att säsongen 2018 är ett fiasko som enbart räddades av det faktum att vi även nästa år spelar i Allsvenskan, mycket tack vare att Dalkurd, Trelleborg och BP var så sjukt mycket sämre, vet vi ju redan.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Låt oss börja med att titta på antal gjorda mål kontra Score%!
Ingen jätteskillnad från förra året, förvisso tre mål mindre framåt i år men en ganska liknade Score%. Så målproduktionen framåt kan inte vara en enda anledningen.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Så låt oss titta på antal insläppta mål kontra Save% istället.
Här hittar vi en stor anledning till vår knapra poängskörd. Vi har under 2018 en Save% som är 15% sämre än 2017. Dessutom har vi släppt in 32,5% fler mål under 2018! Vilket så klart är fullständigt oacceptablet. Här behöver man ställa Poya till svars? Visst vi alla köpte Mats Grens skitsnack om #tålamod, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Att länge och väl envisas med att spela med en trebackslinje har inte fungerat!  Här borde Poya ha reagerat och agerat betydligt tidigare än vad han och klubben gjorde!

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Slår man ihop Save% och Score% så får man något som kallas PDO och det är ett mått på hur bra ett lag presterar. Ett lag med en PDO > 100% (över) har överpresterat och omvänt, ett lag med en PDO < 100% (under) har underpresterat. Detta då ligans snitt alltid är 100% (eftersom ett skott på mål antingen går i mål, Score% eller räddas Save%).
IFK Göteborg har en PDO på 89,73%, så det råder väl knappast delade meningar om att laget har underpresterat. Årets siffra är 11% sämre än 2017 och 17% sämre än 2016. Man kan även slå ihop Score% och Save% för att få en tydligare bild.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Som avslutning så lägger jag upp en Gjorda mål (x-axel), Insläppta mål (y-axel) antal poäng (storleken på cirklarna). Helst vill man ligga så långt ner (få insläppta mål) som möjligt och så långt åt höger (fler gjorda mål) som möjligt.

Klicka på bilden för större version. © www.tankaromifk.se

Avslutar med en klassiker, när har målen gjort respektive släppts in.
0-15 4-4 ±0
16-30 5-8 -3
31-45 4-8 -4
46-60 9-9 ±0
61-75 8-10 -2
76-90 8-14 -6
IFK Göteborg som traditionellt brukar vara tunga och jobbiga att möte och som har haft plusstatistik under matchminterna 31-45 och 76-90, har i år totalt säckat ihop och har totalt -10 under sista femton av respektive halvlek.